Afmetingen bad: waar op letten?

Wanneer u een bad koopt, is het natuurlijk wel belangrijk dat het bad goed in uw badkamer past. Daarom is het belangrijk goed te letten op de afmeting van het bad. Hierbij is de lengte het belangrijkst, omdat dit de langste kant is. Maar ook de breedte en de hoogte zijn van belang bij bad afmetingen. Zo zorgt de breedte voor de mate van comfort. De hoogte is voornamelijk belangrijk voor het veilig in- en uitstappen.

 

Zorg voor juiste afmetingen bad

Voordat u op zoek gaat naar een prachtig bad, is het handig om van te voren de badkamer goed op te meten en eventueel met een 3D badkamerplanner de ruimte alvast in te delen. Zo heeft u een goed overzicht van de juiste bad afmetingen en weet u zeker wat de maximale lengte van het product kan zijn. Met de juiste afmetingen kunt vervolgens op zoek naar de juiste variant. Let bij de afmetingen van het bad goed op of u nog extra ruimte eromheen wilt. Vergeet het in dat geval niet mee te rekenen bij de bad afmetingen.

advies over bad afmetingen

 


 

Lengte bad

De lengte van het bad is voor veel mensen de meest uitdagende afmeting. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel of het wel of niet zal gaan passen. Gelukkig zijn baden in diverse lengtes en afmetingen te verkrijgen. Zo kunt u varianten kopen met bad afmetingen geschikt voor kleine én grote badkamers. De meeste baden hebben een lengte tussen de 170 centimeter en 180 centimeter. Wanneer u een langere variant wenst, dan zijn er baden beschikbaar met een lengte tot 200 centimeter. Een kortere optie is natuurlijk ook mogelijk. Zo zijn er bij ons al baden te koop met een lengte vanaf 105 centimeter. De kortere baden zijn voornamelijk hoekbaden en zitbaden.

advies over de lengte van een bad

 


 

Hoogte bad

De hoogte van een bad wordt gemeten vanaf de bovenrand tot aan de onderkant. De standaard hoogte is ongeveer 45 centimeter tot 50 centimeter. Let er wel op dat u bij een bad rekening moet houden met de badpoten. Dat maakt de hoogte van een inbouwbad altijd iets hoger. Zo’n 53 centimeter is hierbij standaard maat. Deze hoogte is voor de meeste mensen een fijne hoogte: niet te hoog en niet te laag. Het voordeel van de stelpoten is dat u hierbij de hoogte zelf kunt bepalen. Wanneer u liever het bad wat hoger heeft, is dat hiermee mogelijk. Ook kunt u met de stelpoten het product netjes waterpas installeren. Bij vrijstaande baden zitten vaak standaard stelpoten meegeleverd. Deze zijn niet zichtbaar wanneer u het gaat plaatsen.

Vrijstaande baden zijn over het algemeen wat hoger. Hierbij is de hoogte 50 centimeter tot 60 centimeter. Doordat de vrijstaande baden al wat compacter in de lengte zijn, zorgt deze extra hoogte ervoor dat u toch nog helemaal in het water kunt liggen. De hoogste baden zijn vaak de klassieke baden op pootjes. Let bij de hoogte goed op dat u nog gemakkelijk over de rand heen kunt stappen. Zo is een lager bad een veilige optie voor ouderen en kinderen.

advies over de hoogte van een bad

 


 

Breedte bad

Het laatste aspect voor bad afmetingen is de breedte van het bad. De breedte heeft veel te maken met het comfort tijdens het baden. Wanneer u graag met uw armen op de randen wilt leunen, adviseren we u om een smallere variant te kopen, waardoor u uw armen gemakkelijk kunt neerleggen. Een reden om juist een breed bad te kopen is wanneer u er met 2 personen tegelijkertijd gebruik van wilt maken. Wanneer u kiest voor een extra breed bad, kunt u heerlijk naast elkaar liggen, zonder dat u elkaar in de weg zit.

De meest gebruikte bad breedte is 80 centimeter. Met deze breedte heeft u heerlijk de ruimte om te kunnen ontspannen. Wanneer u met z’n tweeën naast elkaar wilt liggen, is minimaal 120 centimeter de fijnste optie. Daarnaast zijn er ook baden die iets smaller zijn, maar waarbij u comfortabel tegenover elkaar kunt zitten.

Bekijk alle baden

advies over de breedte van een bad