Bad installeren: waar op letten?

Bij de keuze van een bad is het ook goed om te weten wat er komt kijken bij de installatie. De verschillende baden hebben namelijk elk een andere manier van bad aansluiten. Het grootste verschil zit tussen de installatie van een vrijstaand bad en een inbouw bad. Bij de één zijn net wat meer stappen nodig om het bad goed af te werken.

 

Is de vloer stevig genoeg?

Dit is een vraag dat veel mensen vergeten. Een bad zelf is, afhankelijk van het soort bad, al tussen de 20 en 60 kilo. Een vrijstaand bad zal zwaarder zijn dan een inbouwbad. Dit is op zichzelf niet heel erg zwaar. Maar samen met het gewicht van het water en uw eigen gewicht, wordt dit al snel zo’n 200-250 kilo. Vooral bij een bad installeren in een ouder huis is het raadzaam een specialist te laten kijken naar de vloer. Zo weet u zeker dat uw bad straks niet ineens een verdieping lager staat! Wanneer u dit op tijd doet, kunt u de vloer eventueel verstevigen voordat u het bad gaat aansluiten.

advies over het installeren van een bad

 


 

Stelpoten om het bad waterpas te zetten

Bij elk bad moet u badpoten monteren. Zelfs een prachtig vrijstaand bad, dat zo mooi op de grond lijkt te staan, is hiervan voorzien. De stelpoten zorgen voor de juiste hoogte, maar vooral dat het bad mooi waterpas staat. Vaak zijn badpoten ongeveer 5 cm te verstellen. De meeste baden komen inclusief badpoten, maar bij sommige baden moet u deze er nog apart bij bestellen, net als de sifon en de afvoer. Vaak zijn ze voorzien van een stevig ijzeren frame, die u aan het bad kunt kitten of schroeven. Gebruik wel de bijgeleverde schroeven om ze te monteren, zodat u zeker weet dat de schroeven niet te lang zijn. Anders heeft u kans dat u ze door de bodem van het bad heen schroeft!

Bekijk alle badpoten

advies over stelpoten van een bad

 


 

Inbouw bad installeren: let op de ombouw

Bij een inbouwbad installeren heeft u niet alleen het bad nodig, maar moet u dit bad ook netjes afwerken met een praktische ombouw. Deze ombouw kunt u vervolgens nog afwerken met mooie tegels. Let er daarom op dat dit zorgt voor extra kosten, die u bij de aanschaf van het bad moet rekenen.

Deze ombouw kunt u maken van badpanelen. Sommige panelen kunt u zelf afwerken met bijvoorbeeld mooie tegels. Andere badpanelen zijn al helemaal kant-en-klaar en hoeft u alleen nog om het bad te installeren. Een ander alternatief is het bouwen van een muurtje van gasbetonblokken of gipsplaat. Gasbetonblokken zijn wel steviger, wat voornamelijk fijn is voor het betegelen. Let er bij het bad installeren wel op dat u een deurtje of uitneembaar paneel installeert. Zo kunt u later nog goed bij de afvoer van het bad, bijvoorbeeld bij een onverhoopte lekkage. Op deze manier hoeft u uw ombouw niet kapot te maken.

advies over het installeren van een inbouwbad

 


 

Tip voor afvoer bad aansluiten

Bij een bad installeren is het belangrijk dat de afvoer goed is aangesloten. Wanneer dit niet geval is, kan het gaan lekken, wat weer voor nare lekkages kan zorgen. Voor baden is het verstandig om een lage badsifon te gebruiken, aangezien er niet veel ruimte tussen het bad en de vloer zit. Sluit deze sifon bij het bad installeren aan op de afvoer in de vloer met een flexibele slang. Zo heeft u genoeg bewegingsruimte om het goed aan te kunnen sluiten. Daarnaast is het aansluiten van de afvoer bij een vrijstaand bad zonder poten een stuk gemakkelijker. Hierbij moet u het bad namelijk deels kantelen om bij de sifon en afvoer te kunnen.

Bij het aansluiten van het bad heeft u niet alleen te maken met de afvoer. Sommige baden zijn ook voorzien van een praktische overloop. Dit zorgt ervoor dat het bad niet kan overstromen, wanneer u het bad vol laat lopen. Bij veel badafvoeren zit de buis voor de overloop al aan bevestigd.

Let er bij de aanschaf van een bad goed op of deze producten al bij het bad zitten. Het is vervelend wanneer u er bij het bad installeren pas achter komt dat u de afvoer nog moet kopen! Gelukkig zijn deze onderdelen wel los te koop.

Bekijk alle badafvoer

tip aansluiten van de afvoer van een bad

 


 

Vergeet ook de badkraan niet

Een bad zonder water, daar heeft u natuurlijk niet zoveel aan. Naast een afvoer heeft u daarom ook een waterleiding met warm en koud water nodig. De meeste badkranen zijn gemaakt om in de muur te monteren, boven het bad. Dit zijn praktische thermostaatkranen, die u eenvoudig op temperatuur kunt zetten. Veel badkranen zijn, ook voorzien van een aansluiting voor een handdouche. Hiermee kunt u zich, na het baden, gemakkelijk afspoelen. Ook geeft dit de mogelijkheid om het bad en de douche te combineren. Qua design van de badkraan kunt u vele kanten op, zoals prachtige design inbouw kranen of klassieke mengkranen.

Bij een vrijstaand bad installeren, moet u rekening houden met de ruimte die u houdt tussen het bad en de muur. Het kan namelijk zijn dat een standaard badkraan het water niet ver genoeg in het bad kan laten lopen. U kunt er dan voor kiezen om een vrijstaande badkraan te monteren. Deze badkraan staat direct op de grond naast het bad. Belangrijk is wel om dit van te voren goed te plannen, zodat u hier rekening mee kunt houden met de waterleiding.

Bekijk alle badkranen

advies badkraan van een bad